Frederik Fabius

Laatst bijgewerkt : 01-05-2024

Frederik Fabius

Consultant BTW

Mijn naam is Frederik Fabius.

Ik ben als Consultant BTW Praktijk actief in de belastingpraktijk van TAXci.

In die rol heb ik een specifieke focus op en interesse in btw vraagstukken bij overnames, herstructureringen, vastgoed transacties en financieringen.

Expertise

 

BTW advisering in binnen- en buitenland, waaronder begeleiding bij overnames, herstructureringen, vastgoed transacties, financieringen, boekenonderzoeken, afspraken met de belastingdienst (rulings).

Begeleiding internationale transacties en investeringen

Internationaal Belastingadvies

Fiscale due diligence

Afspraken belastingdienst

BTW compliance en advies

Fiscale trainingen


set service


Fusies, reorganisaties & overnames

BTW - Internationaal

Internationaal belastingrecht


set expertise

Specialiteit

  

Specialistische kennis over en ervaring met:

·       Advisering bij en opzetten van binnenlandse- en buitenlandse vennootschapsstructuren met operationele-, houdster-, financierings- en/of treasury/cashpooling-activiteiten;

·       Aangiften btw en vennootschapsbelasting;

·       BTW teruggaven-verzoeken in Nederland, EU, UK, Zwitserland en Australië;

·       Begeleiding bij boeken- en fiscaal-strafrechtelijke onderzoeken door belastingdienst, FIOD en OM.

Taken en verantwoordelijkheden

 

Als BTW Consultant ben ik aanspreekpunt voor btw-advies, btw-aangiften en buitenlandse btw-teruggave vraagstukken.

Werkzaam bij TAXci sinds

 

1-3-2023

Werkervaring

 

In 1997 ben ik mijn carrière als belastingadviseur begonnen in de algemene fiscale praktijk van Paardekooper & Hoffman (tegenwoordig: Mazars) in Haarlem. Ik heb hier uiteenlopende werkzaamheden verricht voor met name MKB bedrijven.

In 2000 ben ik overgestapt naar Arthur Andersen om mij op btw-gebied te kunnen specialiseren en in 2001 een opleiding tot advocaat te starten. Binnen Arthur Andersen heb ik mij met name bezig gehouden met review van btw-aangiften van en advisering aan internationale telecom, media en entertainment bedrijven.

In 2003 ben ik uit de fiscale adviespraktijk gestapt en als advocaat stagaire verder gegaan bij een fiscaal advocatenkantoor uit Hoofddorp en Amsterdam in een fiscaal strafrechtelijke- en invorderingspraktijk. Hier heb ik omvangrijke fiscale fraude- en invorderingsprocedures gevoerd voor cliënten tegen de Ontvanger van de belastingdienst en het OM. 

In 2006 ben ik weer in de internationale belastingadviespraktijk terecht gekomen als medewerker bij een fiscaal advies en advocatenkantoor in Badhoevedorp. Hier hield ik mij bezig met de internationale fiscale- en vennootschapsrechtpraktijk in al zijn facetten, van het begeleiden van buitenlandse bedrijven bij het structuren, oprichten en onderhouden van hun Nederlandse, Luxemburgse en Zwitserse  houdster- en financierings-maatschappij of vaste inrichting, alsook het verschaffen van advies en opinies op het gebied van internationale reorganisaties,  fusie en overnames, transfer pricing.

In 2018 ben ik als Senior Manager binnen de btw praktijk werkzaam geweest van Crowe Foederer in Amsterdam voor met name internationaal opererende bedrijven. Hier heb ik geadviseerd aan farmaceutische bedrijven, vastgoed eigenaren/investeerders/projectontwikkelaars en bedrijven met e-commerce en elektronische diensten als activiteiten. Hierbij was er een grote vraag naar ondersteuning voor opzetten van bedrijfsactiviteiten voor de invoer van goederen in de EU ten gevolge van de Brexit en voor het begeleiden van eigen e-commerce verkopen en verkopen via een platform. Dit kwam ook met name door de Covid pandemie en nieuwe EU btw regelgeving van toepassing bij platform-verkopen.

Opleiding

 

In 1997 ben ik als fiscaal jurist afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna heb ik de beroepsopleiding van de NOB en de advocaat-stage afgerond. Tevens heb ik cursussen en trainingen gevolgd, onder andere op het gebied van Amerikaans belastingrecht, tax accounting, financiële producten en diverse meer praktijkgerichte trainingen en opleidingen.